Digitale publicaties

 • De Ondergrond van Rotterdam - deel 1: Vuilwater

  Voor Gemeente Rotterdam ontwikkelde Lijn43 het e-book 'De ondergrond van Rotterdam'. Elk hoofdstuk verschijnt als zelfstandige, interactieve app voor op je tablet.
  Het eerste hoofdstuk gaat over het vuilwatersysteem: wat is er nodig om afvalwater van bedrijven en huishoudens te verzamelen, te vervoeren en te zuiveren? In Rotterdam gebeurt dat allemaal onder de grond. Maak in het e-book kennis met de bewoners van het riool, bekijk een 3D-model van een hoofdgemaal van alle kanten of kom te weten wat er onder de Museumparkgarage te zien is.

 • ThiemeMeulenhoff

  Werken uit een papieren werkboek of online? bij de mbo-methodes Traject Welzijn van ThiemeMeulenhoff kan het allebei! Lijn43 werkte in de rol van extern contentontwikkelaar mee aan de digitalisering van de verwerkingsopdrachten van de basisdelen van Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg.

 • Zoeken naar strepen op het asfalt

  In opdracht van Rijkswaterstaat schreef Henk Leenaers een journalistiek artikel over het digitale kaartmateriaal dat nodig is voor zelfrijdende auto’s. 

 • Basisregistratie ondergrond BRO, interactieve pdf

  BRO - de digitale versie

  Hoe handig van formaat het zakboekje ook is, veel mensen geven toch de voorkeur aan lezen op een tablet. Daarom maakten we ook een interactieve pdf van het zakboekje voor bestuurders over de BRO.

  Meer informatie over het papieren boekje vindt u hier. De pdf downloadt u hier.

 • Waterschaps-app

  Voor Waterschap Zuiderzeeland schreven we mee aan het ontwerp Waterbeheerplan 2016-2021. Van dit 150 pagina dikke boekwerk maakten we een toegankelijke, interactieve app voor iPad en andere tablet computers.

 • Onder de grond

  Aardrijkskunde op de iPad!

  Op 1 november lanceerden Lijn43 en NEMO Uitgeverij een volledig interactief aardrijkskundeboek voor het voortgezet onderwijs: ‘Onder de grond’. Dit iBook maakt optimaal gebruik van het aanraakscherm van een iPad. Het onderwijscentrum van de Vrije Universiteit ontwikkelde bijbehorend lesmateriaal voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

 • Toegankelijke presentatie MKBA RRAAM

  Lijn43 maakte een bestuurdersvriendelijke samenvatting van de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse van RRAAM, een project dat de noordelijke Randstad laat uitgroeien tot een Europese topregio. Honderden bladzijden met tekst en tabellen brachten we terug tot een handvol infographics, makkelijk doorbladerbaar met iPad of tablet. 

  • Voor: Ministerie van I&M ; Met: Theo Barten, BNO
 • Bodembeleid in beweging

  Tot en met 2009 maakten de bevoegde overheden Wbb jaarlijks 
een jaarverslag bodemsanering, waarmee zij hun bestuur en de minister van voormalig VROM informeerden. In 2010 heeft de toenmalige minister van VROM aangekondigd dat de verslaglegging een nieuwe vorm zou krijgen, die aansluit bij de verbreding en verdieping van het beleid voor bodem en ondergrond. Het resultaat is 'Bodembeleid in beweging'. Lijn43 structureerde en redigeerde de tekst, en gaf het verslag vorm als interactieve pdf

  • Voor: Ministerie van I&M ; Met: mariette jongen vormgeving
 • Smartphone app UAR Ondergronds

  Een kijkje nemen in de ondergrond van Amsterdam of Den Haag? Wandelend door de binnenstad van Rotterdam de metrostations zien liggen onder je voeten? Je verbazen over de kluwen van kabels en leidingen onder de stoep, die gas, water en licht verspreiden door de stad? Of liever op locatie een 3D-reconstructie bekijken van een middeleeuwse kerk of klooster, onlangs opgegraven bij een nieuwbouwproject? Binnenkort is dat allemaal mogelijk met deze app op je smartphone!

  • Met: Nederlands Architectuurinstituut & Centrum voor Geocommunicatie ; Met steun van: Stimuleringsfonds voor de Architectuur & SurfNet & partners en sponsors
 • Website TNO

  TNO blinkt uit in de toepassing van materiaalkennis. Dit kennisinstituut verbetert bijvoorbeeld de bindende eigenschappen van cementvervangers, zoals hoogovenslakken en poederkoolvliegas. Ook zorgt het ervoor dat materialen zichzelf langdurig beschermen. ‘Responsieve’ materialen stellen ze zo in dat deze gifstoffen afgeven bij aanvallen van schimmels, bacteriën of algen. En met synthetische vezels verlegt TNO de levensduur van asfalt. Lijn43 schreef talloze webteksten over al deze hogere materiaalkunde.

  • Voor: TNO Bouw en Ondergrond
 • Website Infraquest

  De mobiliteit in Nederland groeit explosief. We reizen steeds meer, voor ons werk en voor ons sociale leven. Bovendien heeft ons land zich ontwikkeld tot distributieknooppunt van Europa. Om die positie te consolideren en uit te bouwen, moeten we zorgen voor een passende en betaalbare infrastructuur. Competence Centre InfraQuest is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO. Specialisten op het gebied van wegenbouw en civieltechnische constructies werken binnen InfraQuest samen aan kennisontwikkeling en vernieuwende, toekomstgerichte oplossingen.

  Lijn43 schreef de teksten.

  • Voor: Competence Centre InfraQuest
 • Website GO GEO

  Lijn43 (her)schreef de teksten van deze site die studenten werft voor geo-opleidingen. "Met 1,5 miljard euro in 2009 gaat er in de geo-informatie-sector meer geld in om dan in de gamesindustrie. Met een geo-specialisatie kun je dus op veel plekken terecht. Je kunt geo studeren op elk niveau, van mbo tot en met wo. Veel opleidingen bieden Geo of GIS aan als bijvak of specialisatie."

  • Voor: Stichting Arbeidsmarkt Geo
 • Kennis moet Stromen

  Innoveren lijkt soms zo simpel. Je hoeft er niet veel meer voor te doen dan goed opletten, en alert te zijn op nieuwe oplossingen voor bestaande problemen. Legendarisch is het voorbeeld van de olie-ingenieur die zag hoe zijn puberzoon het laatste restje milkshake uit zijn beker opzoog door zijn rietje om te draaien. Eureka! dacht Pa, en dankzij een knik in de slang pompte hij olievelden voortaan veel verder leeg.